Hvordan virker en metaldetektor?

Har du tænkt over hvordan en metaldetektor kan finde en mønt nedgravet i jorden?

 

En metaldetektor fungerer ved at udsende elektromagnetiske felter, som bruges til at opdage metalgenstande under overfladen. Når detektoren aktiveres, sender en spole et elektromagnetisk signal ned i jorden. Hvis signalet rammer en metalgenstand, skabes der elektriske strømme (hvirvelstrømme) i metallet, som genererer et nyt elektromagnetisk felt. Dette felt opfanges af en modtagerspole i metaldetektoren.

 

Når detektoren registrerer dette signal, udsender den typisk et lydsignal eller en visuel indikator, der informerer brugeren om fundet. Mere avancerede metaldetektorer kan også give oplysninger om typen af metal og dybden på objektet.

 

Moderne metaldetektorer har ofte en funktion kaldet diskrimination, som gør det muligt at skelne mellem forskellige typer metal, så brugeren kan filtrere uønskede metaller som jern eller aluminium fra. Der findes forskellige typer detektorer, herunder VLF (Very Low Frequency) til overfladenære fund og PI (Pulse Induction), der kan nå dybere og er velegnet til f.eks. mineraliseret og strande.

 

VLF teknologi findes i de fleste hobby metaldetektorer de teknologien giver mulighed for at skelne og frasortere metaller.

 

Metaldetektorens effektivitet afhænger af flere faktorer, såsom typen af metal, jordforhold og genstandens størrelse.

 

Læs her mere og se hvad en kvalitets metaldetektor koster.

 

Komponenter i en metaldetektor

 

En typisk metaldetektor består af flere nøglekomponenter:

 

  1. Søgepolen (søgehovedet): Dette er den primære del af metaldetektoren, som skaber og modtager elektromagnetiske signaler. Søgehovedet består ofte af to spoler: en sender- og en modtagerspole.

 

  • Senderspole: Når du tænder metaldetektoren, genererer senderspolen et skiftende elektrisk signal, som skaber et varierende elektromagnetisk felt. Dette felt bevæger sig ud i omgivelserne.
  • Modtagerspole: Modtagerspolen registrerer eventuelle ændringer i det elektromagnetiske felt, som kan opstå, hvis detektoren passerer over en metalgenstand.

 

  1. Kontrolenhed: Dette er metaldetektorens “hjerne”. Kontrolenheden er ansvarlig for at behandle signalerne, som modtagerspolen opfanger, og for at afgøre, om der er tale om en metalgenstand. Nogle metaldetektorer har justerbare indstillinger, så brugeren kan ændre følsomheden, filtrere bestemte typer metal ud eller se andre data som dybde og type.
  2. Signalprocessor og brugergrænseflade: Når en metalgenstand opdages, behandles signalet af en signalprocessor, som derefter giver feedback til brugeren i form af et lydsignal, et lys eller visning af information på en skærm.

 

Har du fået lyst til at stifte yderligere bekendtskab med detektorhobbyen og måske investerer in god kvalitets metaldetektor så kig ind hos den dansk webshop Zeejuu.dk som har et stort udvalg af kvalitets grej fra førende producenter indenfor metaldetektorer og tilbehør, samt grej til magnetfiskeri, ravlygter og optiske produkter.