Hvad er en skydelære?

En skydelære består af to dele – en fast del og en del, der kan skydes frem. På den faste del aflæses de hele centimeter og millimeter ved hjælp af den første streg på skyderen. På den del, der kan skydes frem, er der en skala inddelt i hele og halve. Imellem den faste og den bevægelige kæbe anbringes et emne som så kan blive opmålt til ekstrem præcision. Skydelæren fås i mange forskellige udformninger og er udstyret med enten manuel eller digital måleskala. Universalskydelæren kan anvendes til både ind- og udvendigt mål samt til dybdemåling. Det vil altså sige at de to kæber der udgør skydelæren, er tosidet. Læs mere her: https://www.globaltools.dk/vaerktoej/maalevaerktoej/maalelaerer/skydelaere

Hvordan aflæser man skydelære?

Den består af en lineal med en skyder, som kan bevæge sig langs linealen. Begge dele er forsynet med kæber, og afstanden mellem disse kæber kan aflæses på linealens skala. Skydelæren har som regel to par kæber; det ene sæt (som typisk også er de største kæber) har til formål at måle udvendig på materialer ved føre kæberne sammen om objektet. Det andet sæt kæber på din skydelære (som typisk er de mindste kæber) har modsat det første sæt til formål at måle indvendigt i diverse materialer. Som et eksempel kan man forestille sig et vandrør, hvor det første sæt kæber bruges til at måle, hvor ’tykt’ røret er og hvor meget fylder i en væg. De mindre kæber bruges derefter til at måle det indvendige og derved hvor meget vand det kan fører.

Hvorfor du burde have en skydelære

Med en skydelære sikrer mig sig ualmindelig skarp præcision på målinger, når man er nede og snakke millimeter. Hvis man ønsker mere præcision i sin snedker arbejde eller de finurligheder man producerer i sit gør-det-selv værksted, så kan en investering i en skydelære være en god ide. Men inden der tages nogen beslutning, så skal man huske at overveje sine behov. Der er nemlig skydelære til ethvert behov. De mere billige og simple skydelære, hvor du aflæser ganske som var det en tommestok eller lineal kan være fint til mange forskellige opgaver og sikrer typisk nøjagtighed indenfor 0.05 mm. For den mere professionelle vil man dog oftest blive anbefalet at købe en digital skydelære. Det giver dejlig nem aflæsning som går superhurtigt og effektivere arbejdsprocessen samt giver en nøjagtighed indenfor 0.01 mm.