Skal det være komfortabelt og stilet? Vælg et par sneakers

Hvem er ikke interesseret i at gå i noget godt fodtøj? Noget, der allerhelst er meget komfortabelt og samtidigt ser brandgodt ud. Hvis ellers man ikke medtager prisen i udregningen, vil alle selvfølgelig melde sig i koret. Der er ikke noget som et par sko, man føler nærmest er formet til lige præcis ens fødder. Og falder deres udseende lige i hak med ens smag samtidigt, er lykken gjort.

Spørgsmålet til en million kroner er naturligvis, hvor man får de sko henne, som lever op til ovenstående. Og faktisk er svaret, at den allermest populære og solgte skotype lige netop vægter design og komfort højest. Der er selvfølgelig tale om sneakers. Skoen, der også omtales gummisko, og som også kommer i skikkelse af løbesko, basket-sko og meget andet.

Sneakers er altså et begreb, der dækker over sko i alle mulige og tænkelige afskygninger, udformet til alle de lejligheder du kan komme i tanker om. Brylluppet, begravelsen. Løbeturen, kontorjobbet. Og alt derimellem. Hvordan det, tænker du måske?

Simpelthen fordi sneakers som nævnt kommer i alle mulige former, design, prisklasser og mere til. Der er med andre ord også nogle sneakers til enhver smag.

Hvad der blev opfundet som de nye perfekte sko til eliteidrætsudøveren, er siden blevet mainstream og såmænd også et stilikon i den moderne modeverden. Historien har sin start helt tilbage i det tidlige 1800-tal.

Det var faktisk til formålet, at teknikken bag vulkanisering blev opdaget, og dette nybrud gjorde, at man kunne forme gummi og sammensætte det med andre materialer. Noget, vi ellers tager for givet at man kan den dag i dag, gummi mange steder indgår i en stilet symbiose med læder, stof og mange andre slags materialer.

Sko med gummi – som i dag tæller så godt som alle sko – undergik siden en eksplosiv udvikling takket være de mange aktører, der gjorde sit indtog på markedet, og konkurrerede om at lave de bedste sko til eliteidrætsudøvere. Aktører tæller blandt andre Reebok, Converse, Adidas og Nike.

Særligt sidstnævnte er i tidens løb lykkedes med at være aldeles dagsordensættende når det kommer til sneakers. Et godt eksempel på en sko, der har gennemgået udviklingen fra sportssko til et mainstream modeikon, som de fleste forbrugere har adgang til, er Air Force 1-skoen. Skoen blev udviklet til de amerikanske basketball-stjerner i starten af 1980’erne.

Air Force 1-skoen udmærkede sig – og gør stadig den dag i dag – med sin karakteristiske tykke sål. Den gav de i forvejen høje basketball-spillere lidt ekstra højde, og derudover er den garant for en god komfort. Den tykke sål består af en luftpude, omgivet af en stærk membran. Teknologien kaldes Nike Air, og er altså stadig eftertragtet den dag i dag, hvor Air Force 1 er blevet en populær hverdagssko.